Faceți căutări pe acest blog

marți, 1 noiembrie 2011

Hrisca


Astazi doresc sa vorbim despre hrisca deoarece ea constituie un aliment important in zona noastra. 

Hranitoare, aromata, gustoasa chiar, este un aliment intalnit in bucataria multor popoare, mai mult sau mai putin asiatice. Se consuma plantele verzi, plantulele (de 5-7 zile), si fructele, care sunt tari, asemanatoare cu semintele de floarea soarelui, dar mult mai mici in dimensiuni, denumite stiintific achene. Desi nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrala. Este de fapt superioara graului din multe puncte de vedere: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lysina (aminoacid esential), fier, seleniu si mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti si se prezinta ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la cereale.
Semintele de hrisca sunt aromate si usor dulcegi. Ele pot fi consummate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente, sau ca faina, de asemenea in numeroase combinatii
Hrisca are proprietati terapeutice dovedite:
1.    scade nivelul colesterolului si al trigliceridelor
2.    tine sub control tensiunea arteriala
3.    previne aparitia si impiedica evolutia ischemiei cardiace
4.    previne ingrasarea si mentine o silueta de invidiat
5.    are efect tonic asupra ficatului
6.    fortifica vasele de sange( capilarele)
7.    protejeaza sistemul nervos si cel cardiovascular
8.    stabilizeaza glicemia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu