Faceți căutări pe acest blog

duminică, 13 noiembrie 2011

Hrisca cu hec



Fiindca am vorbit anterior despre proprietatile hriscai, astazi am gatit:
Hrisca cu peste
Ingrediente:
300g hrisca, 3 pesti "hec", 6 cepe de marime medie, ulei, 3 morcovi , 700ml suc de rosii, sare, piper, frunze de  dafin.

Incepem sa gatim mai intii hrisca... Boabele de hrisca se aleg, se spala. Intr-o cratita punem citeva linguri de ulei, dar se poate inlocui si cu grasime de pasare de exemplu,  fiindca hrisca iubeste grasimea.




Se taie doua cepe cubulete mici si se  pun in cratita sa se rumeneasca putin.





Dupa ce s-a prajit putin ceapa se adauga in cratita un morcov dat prin razatoare. Se lasa 5 minute sa se caleasca impreuna cu ceapa.

Se adauga mai apoi hrisca, peste care se toarna apa. La o cana de hrisca se toarna trei cani cu apa. Se pune sare dupa gust, doua frunze de dafin si piper negru macinat. Se lasa sa fiarba la foc mic si nu se mai amesteca pe parcurs.





Cit timp fierbe hrisca, incepem sa gatim sosul cu peste:
Cepele ramase se taie felii subtiri si se pun in tigaie cu putin ulei sa se caleasca .


Dupa ce s-a rumenit putin ceapa adaugam doi morcovi dati prin razatoare.




Dupa cinci minute se toarna peste morcov sucul de rosii(eu am avut suc de rosii gatit in conditii casnice si care e mai consistent decit cel din comert).







Cind incepe sa fiarba punem sare, piper , frunze de dafin. Puteti adauga si alte condimente, eu am pus doar acestea fiindca am vrut sa obtin un gust mai simplu ca cel care-l tin minte din copilarie, cum gatea mama acasa. Se lasa sa fiarba incet pina cind pestele este gata. Si iata ce am obtinut la final. Pofta buna!!!

marți, 1 noiembrie 2011

Hrisca


Astazi doresc sa vorbim despre hrisca deoarece ea constituie un aliment important in zona noastra. 

Hranitoare, aromata, gustoasa chiar, este un aliment intalnit in bucataria multor popoare, mai mult sau mai putin asiatice. Se consuma plantele verzi, plantulele (de 5-7 zile), si fructele, care sunt tari, asemanatoare cu semintele de floarea soarelui, dar mult mai mici in dimensiuni, denumite stiintific achene. Desi nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrala. Este de fapt superioara graului din multe puncte de vedere: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lysina (aminoacid esential), fier, seleniu si mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti si se prezinta ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la cereale.
Semintele de hrisca sunt aromate si usor dulcegi. Ele pot fi consummate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente, sau ca faina, de asemenea in numeroase combinatii
Hrisca are proprietati terapeutice dovedite:
1.    scade nivelul colesterolului si al trigliceridelor
2.    tine sub control tensiunea arteriala
3.    previne aparitia si impiedica evolutia ischemiei cardiace
4.    previne ingrasarea si mentine o silueta de invidiat
5.    are efect tonic asupra ficatului
6.    fortifica vasele de sange( capilarele)
7.    protejeaza sistemul nervos si cel cardiovascular
8.    stabilizeaza glicemia.